Strona główna » Sekrety leczniczego odżywiania

Sekrety leczniczego odżywiania

przez An Anna Kang

Wbrew poglądom, chińskie lecznicze jedzenie nie skupia w sobie tylko składników i leków ziołowych. Jest ono dobierane ze szczególną starannością na podstawie teorii tradycyjnej medycyny chińskiej. Może pomóc, leczyć i zapobiegać chorobom oraz jednocześnie sprzyjać zachowaniu zdrowia.

Tradycja chińskiego leczniczego odżywiania sięga bardzo dawnych czasów. Aby odnaleźć jego ślady trzeba się przenieść do okresu poprzedzającego dynastię Han (206-220 p.n.e.). Poprzez kolejne dynastie „lecznicza kuchnia” nie poprzestała się rozwijać, a odżywianie stało się prawdziwą nauką.

W dziedzinie tej nie ma mowy o prostym połączeniu żywności i medycyny,  mowa jest o autentycznym stylu przyrządzania posiłków łączącym składniki lecznicze do jedzenia z zastosowaniem chińskiej teorii.

Chińska medycyna i żywność mają podobne pochodzenie. Utworzone po dynastii Qin (221 p.n.e. – 206 p.n.e.) i Han (206 p.n.e. – 220 n.e.) te dwie dziedziny rozwijały się za panowania dynastii  Ming (1368-1644) i Qing (1644-1911). Po 1950 roku były „zmuszone zapaść w zapomnienie”. Po 1980 roku odrodziły się wraz z wdrążaniem reform i przeprowadzanej polityki otwarcia w Chinach.

Kulinarna dziedzina rozpowszechniła się na całą południową Azję. Regularnie odbywające się kongresy i zjazdy informują oraz zachęcają zainteresowanych tematem alternatywnej medycyny.

Wachlarz  przeróżnych produktów spożywczych korzystnych dla zdrowia jest ogromny.  Około 600 zostało zidentyfikowanych. Wśród nich znalazły się zboża, owoce, warzywa, mięso i owoce morza. Wiele składników jest dodawanych dla polepszenia smaku przygotowywanych potraw. Dla przykładu mogą być nimi: wino, cukier, olej, ocet, miód, migdały, pomarańcze, mandarynki, orzeszki ziemne…

W zależności od celu, lecznicze odżywianie można podzielić na 4 kategorie:

  • ochronę zdrowia,
  • profilaktykę,
  • leczenie,
  • kuchnię terapeutyczną.

Ochrona zdrowia

Kuchnia sprzyjająca ochronie zdrowia służy do wzmocnienia wartości odżywczych i organicznych. Dla przykładu zupa z dyni i migdałów może pomóc w odchudzającej diecie, zupa z korzeni arcydzięgla i kaparów upiększa urodę, a żeń-szeń wzmocnia organizm.

Żeń-szeń

Żeń-szeń

Nasiona lotosu, lilie, słodkie pataty, kasztany, głożyna pospolita i gruszki powinno się spożywać jesienią w celu zapobiegania wysuszeniu organizmu po upalnym lecie. Wieprzowe duszone mięso z nasionami lotosu i nerki wieprzowe, twarożek sojowy…  wszystkie te składniki uodparniają organizm  przed nadchodząca zimą i mroźnymi temperaturami.

Typowa chińska kuchnia lecznicza zawiera również imbir. Wspaniałym ratunkiem na przeziębienie jest zaparzona mikstura z imbiru z dodatkiem miodu i wrzącej wody, pije się ją bardzo gorącą. Po wypiciu, koniecznie trzeba położyć się do ciepłego łóżka i spać. Na drugi dzień jest już po chorobie.

Kobietom w połogu  przyrządza się zupę z żółwia trójpalczastego.

ZuoYuezi

Żywność lecznicza dysponuje do wyboru składnikami i oferuje dość odmienny i niepowtarzalny smak. Składniki zazwyczaj pochodzą ze świata roślinnego i są powszechnie stosowane po redukcji, aby pozbyć się ich silnego zapachu poprzez powolne gotowanie. Ma to na celu wykorzystać do maksimum ekstrakt soku ziołowego bez niszczenia efektu leczniczego.

Wraz  z rozwojem nauki i technologii, różnorodność żywności leczniczej zwiększa się. Konserwy, pastylki, napoje i inne formy żywności leczniczej zasilają codzienne życie. Wśród nich znajdują się specyfiki dla pacjentów cierpiących na cukrzycę, otyłość i choroby układu krążenia. Niektóre są niezbędne dla sportowców, artystów i górników, niektóre pozwalają na przedłużenie życia seniorom i utrzymania formy zdrowotnej, a niektóre mogą wspierać rozwój dzieci.

Kuchnia terapeutyczna

Leczy konkretne patologie. Ziemniaki smażone na szybkim ogniu z dodatkiem octu zmniejszają nadciśnienie. Zupa z karpia  wzbogaca erytrocyty i zmniejsza obrzęki.

Kuchnia  lecznicza

Stosowana jest po przejściu poważnych chorób. Duszone jagnięce serce przyśpiesza zdrowienie. Rosół z koguta dodaje sił po długiej chorobie.

zupa

Kuchnia  zapobiegawcza

Zapewnia dobrą odporność organizmu. Zupa z fasoli mung zapobiega latem porażeniu słonecznemu.

Wspaniała jest kuchnia chińska …  obok pekińskiej jest wszechobecna ze swymi 8 córami regionalnymi rodem z następujących prowincji:

  • Kanton – 粤菜 (Yuècài)
  • Sichuan – 川菜  (Chuāncài)
  • Shandong – 鲁菜 (Lǔ cài)
  • Jiangsu- 淮扬 (Huái yáng)
  • Zhejiang- 浙菜 (Zhè cài)
  • Fujian – 闽菜 (Mǐncài)
  • Hunan – 湘菜 (Xiāngcài)
  • Anhui – 徽菜 (Huī cài)

Z kuchnią najbardziej „spożywaną na świecie” wiąże się 5 aspektów:

  • kolor będący zachętą do degustacji
  • zapach pobudzający apetyt
  • smak
  • znaczenie używanych składników
  • kształt

Komentarze

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz