Strona główna » Święto Smoczych Łodzi

Święto Smoczych Łodzi

przez An Anna Kang

Święto Smoczych Łodzi jest bardzo ważnym świętem, obok Nowego Roku i Święta Środka Jesieni jest jednym z najważniejszych tradycyjnych chińskich świąt.

Święto to w kalendarzu chińskim jest wejściem w upalne lato, przypada 5 dnia 5 miesiąca księżycowego i jest wpisane od 2009 roku na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego przez UNESCO.

Poznajcie legendy

Święto Smoczych Łodzi wiąże się z poetą Qū Yuán -屈原  żyjącym na przełomie IV i III w p.n.e.w okresie Walczących Królestw.

Poeta ten popełnił samobójstwo  rzucając się w wody rzeki Mi Luo w 278 r.p.n.e., oponując korupcji i niesłusznej władzy. Miejscowi rybacy poszukiwali jego zwłok. Tego dnia łodzie wypłynęły na rzekę, aby odnaleźć Qu Yuana. Niestety nikt go nie uratował w nurtach rzeki. Ludzie wrzucali do rzeki kulki ugotowanego ryżu, sądząc, że ryby po zjedzeniu kleistego ryżu, nie zjedzą ciała poety.

Fakt ten dał początek świętu 端午节, Duānwǔ jié obchodzonemu w 2017 roku 30 maja.

Inna geneza święta związana jest z suszą i epidemiami, które spustoszały Chiny wiele wieków temu. Stąd każdego roku nad brzegami rzeki Jangcy były organizowane obrzędy budzenia boga-smoka. Wierzono, że po jego przebudzeniu spadnie deszcz. Mieszkańcy uczestniczyli w zawodach na łodziach, wielu z nich ginęło. Była to w pewnym stopniu składana ofiara. W dniu Święta Smoczych Łodzi odbywają się konkursy na łodziach.

1

Wyścigi smoczych łodzi

W 1980 roku wprowadzono pewne reguły dotyczące konkursowych łodzi. Mają one długość 12,4 m (bez smoczej głowy), szerokość 1,14 m. Zachowana jest przestrzeń o 67,5 cm między ławkami. Wiosła mają długość od 105 do 130 cm, a łódź waży minimalnie 250 kg. Ustalono trasę zawodów wynoszącą 250 m, 500 m, 1000 m i nawet 2000 m.

Łódź płynie z dużą prędkością dochodzącą do kilkunastu kilometrów na godzinę, wioślarze wykonują od 60 do 100 pociągnięć wioseł na minutę. Ekipa składa się  się z  22 osób: 20 wioślarzy, 1 sternik siedzi przy smoczej głowie i nadaje kierunek czerwoną chorągiewką, 1 bębniarz, którego uderzenia w bęben nadają rytm wiosłowaniu.

Z okazji tego święta tradycyjną potrawą są 粽子zòngzi, kulki z kleistego ryżu zawinięte w liście bambusa lub trzciny i ugotowane na parze lub w wodzie. Ich nadzienie bywa słodkie, słone, podawane według własnych upodobań.

12176362_133444871257_2

Wykorzystuje się różne składniki. Istnieją zòngzi pikantne z nadzieniem wieprzowym, ze słonymi kaczymi żółtkami, z ziemnymi orzeszkami, z czarnymi grzybami, z suszonymi małymi krewetkami …

Słodkie nadzienia są najczęściej wykonane z pasty czerwonej fasoli. Gotowany kleisty ryż przez przez długi czas przemienia się w lekko prześwitującą pastę, w której ziarna ryżu się „topią”. Zwane są one „zongzi krystaliczne” (shǔijīngzòng, 水晶 粽) i są spożywane na zimno lub lekko schłodzone, zanurzone w sproszkowanym cukrze, syropie lub miodzie. Chińczycy z Azji Południowo-Wschodniej używają do ich zawinięcia liści bananowca. W tym wypadku zongzi tracą swoją typową formę trójkątną. Klasyczna potrawa jest bardzo popularna, pożywna, łatwa w transporcie i smaczna.

Ostatnio pojawiły się odmiany zawierające drogie i rzadkie składniki oparte na walorach leczniczych. Te nowości są prezentami dla najbliższych.

Tradycją jest również, że gdy słońce jest w astronomicznym zenicie energia yang i ying osiąga szczyt. Mawia się również, że tylko raz w roku, właśnie w tym dniu jajko może „samo stać” i się nie chwiać. Dzieci lubią tę zabawę. Również tylko w tym dniu woda w studni jest wyposażona w magiczne własności.


Sprawdź mój kanał na YouTube i subskrybuj aby być na bieżąco.

Komentarze

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz