Strona główna » Chiński duch – Najstarszy na świecie przepis na alkohol

Chiński duch – Najstarszy na świecie przepis na alkohol

przez Piotr Chodak

Destylarnia we wschodnich Chinach została nagrodzona tytułem Guinnessa. Posiada najstarszy, udokumentowany przepis na alkohol z destylacji z 1822 roku.

Destylarnia Anhui Gujing w Bozhou w prowincji Anhui wykorzystuje metodę destylacji chińskich alkoholi Jiuyun, znaną również jako Jiu Yun Chun Fa, która po raz pierwszy pojawiła się w książce pod tytułem Arts of the People (Qi Min Yao Shu) wydanej w 196 roku.

Opracowana przez Jia Sixie podczas Wschodniej Dynastii Han, książka znana jest jako starożytna chińska encyklopedia techniki rolniczej i oferuje kompletne zestawienie najwcześniejszych technik produkcji używanych przez ówczesnych rolników.

Przepis na alkohol pozwala wytworzyć mocno aromatyczny trunek. Chiński duch (Jiu Yun Chun Jiu) korzysta z letniego klimatu i unikalnej techniki tłoczenia w celu przedłużenia okresu fermentacji.

Alkohol produkowany jest przy użyciu słodko słodkawej wody z miejscowego źródła „Gujing”. Chiński duch jest przezroczysty jak kryształ, bardzo aromatyczny i orzeźwiający.

Wprowadzony na rynek przez destylarnię Anhui Gujing jako Gujinggong Liquor, duch jest zaliczany do ośmiu słynnych chińskich trunków i ma dłuższą historię produkcji niż herbata.

W 2018 roku wartość marki Gujinggong osiągnęła 14,7 miliarda dolarów.


Sprawdź mój kanał na YouTube i subskrybuj aby być na bieżąco.

Komentarze

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Strona korzysta z plików cookies. Więcej informacji w polityce prywatności. Akceptuję Czytaj więcej