Strona główna » Marmurkowe jajka – chiński przepis

Marmurkowe jajka – chiński przepis

przez Piotr Chodak

Wielkanoc to czas, kiedy spożycie jajek w naszym społeczeństwie drastycznie rośnie. Dlaczego nie wykorzystać do tego chińskiej kuchni? Mam na Ciebie chiński przepis na marmurkowe jajka.

Zaskocz swoją rodzinę. Chiński przepis na marmurkowe jajko sprawi, że tradycyjna potrawa może w tym roku wyglądać oryginalnie. Jest to popularne danie podczas obchodów Chińskiego Nowego Roku, ale na Święta Wielkanocne pasuje idealnie.

Składniki

  • jajko – 6 szt.
  • anyż gwiaździsty – 2 szt.
  • sos sojowy – 3/4 szklanki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 laska
  • czarna herbata – 2 łyżki
  • skórka pomarańczowa
  • mocny pieprz – 1 łyżka

Przyrządzanie

Jajka zalej wodą w garnuszku. Zagotuj na mały ogniu i zostaw na 3 minuty. Następnie wyjmij i pozwól im ostygnąć pod bieżącą wodą.

Ostrożnie ostukaj skorupkę łyżeczką, aby popękała w różnych miejscach. To od Ciebie zależy jaki powstanie wzór na jajku. Im więcej pęknięć, tym bardziej wyrazisty efekt końcowy.

Następnie włóż jajka ponownie do wrzącej wody i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj na wolnym ogniu (tuż poniżej temperatury wrzenia) przez 40 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i przykryj garnek pokrywką.

Pozostaw jajka na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Czym dłuższy czas, tym lepiej smakować będą jajka.


Zdjęcie: Flickr

Komentarze

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz