Mniej więcej rok temu miałem przyjemność przeprowadzić wywiad z YanPing Wang z Chin, który ze swoja małżonką Katarzyną prowadził bar z kuchnią chińską – Chun Xiang. Dziś miałem przyjemność odwiedzić go ponownie, kilka metrów dalej, gdzie jego bar zmienił się w restaurację.
To naprawdę budujące, kiedy widzi się, że kuchnia chińska w wykonaniu Wanga spodobała się mieszkańcom na tyle, aby mógł się jeszcze bardziej rozwinąć. Teraz dania podawane są na delikatnej porcelanie, w przestrzeni wystrojonej z klasą i nawiązującej do Chin i ich kultury.
To chyba dobre podsumowanie zmian, które następują w naszym kraju. Państwo Środka staje się coraz bardziej popularne w Polsce, a co za tym idzie, również bogactwo smaków tego kraju coraz częściej odkrywane jest przez Polaków.
Jeżeli będziecie kiedyś nad morzem, zajedźcie to Wejherowa do restauracji Chun Xiang, a z pewnością smacznie spędzicie czas.
Zeszłoroczny wywiad przeczytacie tutaj: http://chinytolubie.esy.es/polska-chiny/zyjac-w-polsce-i-gotujac-dla-polakow-wywiad-z-yanping-wang/